Menneet klubit


10.2.2015 Menestyksestä


Antti Nylén 

Antti Nylén (s.1973) esseisti ja suomentaja. Hän on julkaissut neljä esseeproosateosta ja useita suomennoksia erityisesti 1800-luvun ranskalaisesta kirjallisuudesta. Kirjoituksillaan hän osallistuu muun muassa eläinten oikeuksista, kulutuskulttuurista, popmusiikin sisällöistä sekä kristinuskon tulkinnasta käytäviin keskusteluihin.

Nylén on kiinnostunut myös valokuvista ja niiden käytöstä ja harrastaa itsekin valokuvausta vanhoilla välineillä ja "vaihtoehtoisilla" menetelmillä. Hänen seuraava kirjansa, helmikuussa 2015 ilmestyvä "Paita – The Shirt" (Savukeidas) on kuvateos. 

Antti Nylén


Jani Leinonen

Jani Leinonen (s. 1978) on kuvataiteilija, joka on saanut tarpeekseen maailmasta, missä Coca Cola –pullojen kierrättäminen tai parin euron lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen saa meidät tuntemaan itsemme hyviksi ihmisiksi.


Janne Masalin

Janne Masalin on laajalti taiteen kentällä vaikuttava rocksanoittaja, -laulaja ja -muusikko. Hänet tunnetaan parhaiten Tundramatiks sekä Bad Ass Brass Band -yhtyeiden nokkamiehenä, joiden lisäksi hän on esiintynyt muun muassa nykytanssia ja performanssia hyödyntävissä esityksissä.

Masalin on kehittynyt sanoittajana ajan ja yhteiskunnan postmodernin informaatioähkyn ja suorittamisen syväluotaamisesta kohti herkempää, humaanimpaa ja tunteikkaampaa ilmaisua. Parhaillaan hetkellä Masalin kirjoittaa lähinnä rakkaudesta.

Janne Masalin - Kuva: Kyösti Karila

27.1.2015: Vapaudesta

Li Andersson

Li Andersson (s. 1987)
on Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja Turun kaupunginvaltuutettu. Andersson on yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja opiskelee maisteritasolla kansainvälistä oikeutta ja venäjän kieltä Åbo Akademissa Turussa. Monenlaisten pätkätöiden ohella hän on tehnyt järjestötyötä niin opiskeijajärjestön pääsihteerinä kuin harjoittelijana kansainvälisessä ihmisoikeusjärjestössä. Andersson valittiin Vasemmistonuorten puheenjohtajaksi keväällä 2011 ja on varakansanedustaja Varsinais-Suomen vaalipiirissä. Poliittisessa toiminnassaan Andersson on keskittynyt talous-, työmarkkina- ja sosiaalipoliittisiin kysymyksiin.


Li Andersson - Kuva: Tero Leponiemi

Andersson on yksi kolmesta Äärioikeisto Suomessa -tietokirjan (2012) kirjoittajista ja Punavihreä, sinivalkoinen: keskustelukirjeitä -kirjan (2014) kirjoittaja yhdessä Susanna Kosken kanssa.
 

Susanna Koski

Susanna Koski (s. 1985) on Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja ja vaasalainen kaupunginvaltuutettu. Koulutukseltaan hän on hallintotieteiden maisteri. Aikaisemmin Susanna on työskennellyt metalliteollisuuden palveluksessa sekä erilaisissa myynti -ja markkinointitehtävissä muun muassa pankki -ja rahoitusalalla.

"Vapaus on arvoista tärkein, sillä se merkitsee 
mahdollisuuksia mahdollisimman monelle."


Susanna Koski - Kuva: Katja Lösönen


Elina Pirinen & Pyry Nikkilä

Elina Pirinen on nykykoreografi-tanssija ja laulaja-lauluntekijä. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta 2008 ja on tehnyt omia näyttämöteoksiaan pääosin Zodiak - Uuden tanssin keskukseen ja Kiasma-teatteriin. Hänen kamaripoprockmusiikkinsa perustuu voimakkaan anatomisen tuokiokuvausrunouden sekä merkillisesti kauniiden ja emotionaalisten orkestraatioiden ja harmonioiden väliselle tarkalle villiydelle. 

Pyry Nikkilä on keväällä Teatterikorkeakoulusta valmistuva näyttelijä ja rockmuusikko. Hän soittaa Pirisen kokoonpanossa muun muassa sähkökitaraa.

Elina Pirinen - Kuva: Sarah Ibrahim

20.1.2015 Pohjoisesta

 

Ossi Koskelainen

Ossi Koskelainen (s.1980) on oululaislähtöinen, Helsingissä asuva teatteriohjaaja-esitystaiteilija, jonka taide elää ailahtelevassa symbioosissa hänen pohjoispohjalaisen mielenlaatuunsa kanssa.

Kuva: Markus Åström

Valmistuttuaan Teatterikorkeakoulusta Koskelainen työskenteli kolme vuotta (2010-2013) Ylioppilasteatterin taiteellisena vastaavana yhdessä koollekutsumansa Juntta-kollektiivin kanssa. Juntan aikana Ylioppilasteatterissa tutkittiin erityisesti esitystaiteen suhdetta urbaaniin kulttuuriin sekä taiteen ja aktivismin väliseen rajamaastoon.

Ylioppilasteatterin kautensa jälkeen Koskelainen on toiminut freelancerina esitystaiteen kentällä. Viimeksi hänen taidettaan on nähty Oulun juhlaviikoilla, jonne hän ohjasi kesällä 2014 vuorovaikutteisen Tornado-esityksen. Tornado kysyi yleisöltään intiimin nykyteatterin keinoin kenen on enää mielekästä asua nyky-Oulussa. Koskelainen on kirjoittanut tuntemuksiaan aiheesta Kaltioon - Pohjoisen kulttuurilehteen. Koskelainen on yhä Tornadon jälkeenkin kiinnostunut Helsingin ja Oulun välisestä jännitekentästä.


Pauliina Feodoroff

Pauliina Feodoroff (s. 1977 Inari) on ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän valmistui Teatterikorkeakoulun ohjauksen ja dramaturgian koulutusohjelmasta vuonna 2002. Vuonna 2007 Feodoroff palkittiin Kritiikin kannuksilla esikoiselokuvastaan Non Profit. Vuosina 2009-2012  hän toimi Teatteri Takomon taiteellisena johtajana yhdessä Milja Sarkolan kanssa.

Feodoroff on kolttasaamelainen ja  Saa´mi Nue´tt -yhdistyksen puheenjohtaja.


Tällä hetkellä hän työskentelee kolttasaamelaisen perinteisen tiedon tietokannan parissa, kirjoittaa elokuvakäsikirjoitusta ja on Rospuutto-ryhmän taiteellinen johtaja.

Kuva: Milja Sarkola


Rauhatäti & Heidi Kiviharju

Rauhatäti on Helsingissä asuva räppäri ja spoken word -artisti. Lapinmurteella räppäävä Räuhatäti on alun perin kotoisin Sodankylästä. Vuodesta 2007 hän on keskittynyt keikkailuun niin rap- kuin spoken word - ja runoustapahtumissakin. Rauhatäti on vieraillut useiden suomalaisten hiphop-, dub- ja reggaeartistien levyillä sekä esiintynyt heidän kanssaan. Vuonna 2014 Rauhatäti julkaisi debyyttialbuminsa Labyrintti yhdessä suomalaisen tuottajan Tes La Rokin kanssa. 

Rauhatäti esiintyy VASTA KOHTA -klubilla yhdessä Heidi Kiviharjun kanssa. Kiviharju on monipuolinen helsinkiläinen laulaja, joka tunnetaan mm. Soul Sisters -triosta ja Fat Beat Sound Systemin riveistä. 


Rauhatäti - Kuva: Sami Mannerheimo

3.12.2013 

Avausklubilla kuultiin teatteritaiteilija-kirjailija Juha Hurmetta. Itsenäisyyspäivän alla/tienoilla Hurme purki suomalaisen kulttuurihistorian myyttejä David Europaeus -nimisen henkilön kautta. Europaeus (1820−1884) oli aikansa kulttuurihäirikkö. Hurme selvitti luennossaan tämän ajattelua ja vertaili sitä sekä meidän aikamme että 1800-luvun vallitseviin virtauksiin.
 

Johdanto Kulttuurihäirintään:

David Emanuel Daniel Europaeus eli ja vaikutti silloin, kun Suomea tehtiin oikein urakalla. Europaeus ajatteli kuitenkin kaikesta toisin kuin sovinistiset nationalistit. Vertailevan kielentutkimuksen keinoin hän päätteli, että ihmiskunta on perimmältään jakamaton ykseys. Tämä teki hänestä aktiivisen pasifistin. Hän päätteli myös aivan oikein, että ihmiskunnan kehto sijaitsee Afrikassa. Davis Europaeus asettui vaistomaisesti kurjien ja vähäväkisten puolustajaksi. Hän vaati naisille ja lapsille täysiä ihmisoikeuksia, puolusti laukkuryssiä, lappalaisia ja neekeriorjia sekä oli eläinsuojelun pioneeri tässä maassa. Hän kehitteli monet vuodet kuuromykille koulutusmenetelmiä.

Kansanrunouden asiantuntijana ja Inkerin naislyriikan löytäjänä (sekä Lönnrotin tärkeimpänä aineistonkerääjänä) hänellä oli kanttia väittää, että Kalevala oli susi: kerättyä aineistoa väkivaltaisesti runnova ja mielivaltaisesti yhdistelevä Lönnrotin runoelma, ei mikään kansaneepos.

Aikalaisten mielestä Europaeus oli pähkähullu ja muutenkin ikävä ihminen.

 

Juha Hurme 


Juha Hurme - Kuva: Stefan Bremer
Juha Hurme on kirjailija, teatteriohjaaja, näyttelijä, 
opettaja ja radiotoimittaja. Tuotannossaan Hurme 
hyökkää usein nykyihmisen harhaluulojen ja
löysien uskomusten kimppuun menneestä käsin. 

Hurmeen kansallista toisinajattelua käsittelevä näytelmätrilogia toteutuu vuosina 2013-2014. Fennofiili Daniel Jusleniusta käsittelevä Suomalaisten puolustus on jo valmistunut 
ja pyörii Rakastajat-teatterissa Porissa sekä Tampereen Teatterissa. Toinen osa Europaeus kantaesitetään Kansallisteatterissa helmikuussa 2014. Kolmas osa Maailmankaikkeus kertoo Suomen ensimmäisestä kirjailijasta, Jaakko Juteinista, ja se valmistuu Teatteri Telakalle lokakuussa 2014.


Laura Kolbe 

Laura Kolbe on  historiantutkija, tietokirjailija, Helsingin yliopiston Euroopan historian professori ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Kolbe on kirjoittanut monenlaisista historiaan ja kaupunkeihin liittyvistä aiheista: muun muassa Helsingistä, kaupunkisuunnittelusta ja yliopistojen historiasta. Tällä hetkellä hän on erityisesti kiinnostunut kansallisista identiteetteistä, niiden muodostumisesta ja muuttumisesta Euroopassa sekä kaupunkihistoriasta.


Eija Kankaanranta 

Eija Kankaanranta on aktiivinen kantelemusiikin uudistaja, joka heittäytyy mielellään kimurantteihinkin haasteisiin. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi vuonna 2009. Kankaanranta opettaa muun muassa kanteleen soittoa ja kantelepedagogiikkaa Sibelius-Akatemiassa, Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja Keski-Uudenmaan musiikkiopistossa.

Kankaanranta on soittanut solistina ja orkesterimuusikkona useissa kotimaisissa ja ulkomaisissa (kaupungin)orkestereissa ja yhtyeissä. Uusimmat kokoonpanot ovat bluesia ja kansanmusiikkia fuusioiva Juurakko sekä improvisaatioduo saksofonisti Esa Pietilän kanssa.
Eija Kankaanranta - Kuva: Kimmo Tähtinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti